Aikido is één van de jongste krijgskunsten, ontwikkeld uit oude, traditionele martiale kunsten. De principes van Aikido zijn ontwikkeld door O’Sensei Morihei Ueshiba (zie foto). Deze Aikidoprincipes omvatten begrippen als eensgezindheid, vrede, centrum en Musubi (verbintenis). Een van zijn beste leerlingen Tamura Sensei, geeft in zijn boek ‘Aikido’ hierover een uitgebreide toelichting. Aikido is een vreedzame krijgskunst. Primair is het uitgangspunt om de tegen jou gerichte agressie onder controle te brengen, niet om haar te vernietigen. Dit principe komt ook in de technieken tot uiting, waarbij je een aanvaller niet definitief uitschakelt, maar in de eerste plaats probeert te controleren. De mogelijkheid blijft zo bestaan om aan te geven dat die agressie nutteloos is.
O’Sensei Morihei Ueshiba
Voor wie
Aikido kent geen competitie, daardoor kan het door iedereen op zijn of haar eigen niveau beoefend worden. Bij Aikidotechnieken wordt gebruik gemaakt van de aanvalskracht en energie van de tegenstander, de technieken vragen daarom weinig lichamelijke kracht. Hierdoor is Aikido geschikt voor jong en oud, man en vrouw.
Aikido leert men niet, men beoefent het
Er zijn veel verschillende redenen aan te geven hoe mensen er toe komen om Aikido te gaan beoefenen. Het zien van een demonstratie of het volgen van een les, waarbij als eerste de mooie efficiënte bewegingen opvallen waarmee een aanvaller wordt uitgeschakeld. Het zien van een film waarin de hoofdrolspeler schijnbaar met het grootste gemak zijn tegenstanders uitschakelt door de doeltreffende technieken van Aikido toe te passen. Door het bekijken van een televisieprogramma, waar het een grote, sterke man niet lukt een oudere Japanse Aikidoka die zich volledig ontspant op te tillen. Tijdens een cursus omgaan met agressie op de werkplek of een managementseminar. Hier leer je, door toepassing van onder andere Aikidoprincipes, situaties van tevoren in te schatten en hoe te handelen in specifieke situaties. Of men heeft een boek over Aikido gelezen, waarin naast een omschrijving van wat Aikido inhoudt, ook duidelijk wordt aangegeven dat Aikido geen onderlinge competitie kent. De training heeft niet als doelstelling te ontdekken wie de beste en sterkste is, maar is gericht op onderlinge samenwerking, om zo een hoger niveau te bereiken. De Aikidotraining omvat meer dan alleen het trainen van je fysieke weerbaarheid, je mentale ontwikkeling is daarnaast zeker zo belangrijk. Die combinatie van fysieke en geestelijke ontwikkeling zal je dan ook als persoon op een hoger niveau brengen.