De leraren

Henk Kat

Henk Kat (1950), 6e dan aikikai aikido en aikidoleraar niveau 4, is aangesloten bij het JBN-aikido en sinds 1999 tot heden lid van de Nationale Commissie Opleidingen Leraren Aikido (NCOA/JBN), waarvan 10 jaar als voorzitter. Daarnaast is hij voorzitter van de toetsingscommissie aikido/JBN, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de afnamen van de examens voor de opleidingen leraren aikido niveau 3 en 4. Ook is hij examinator bij de nationale dan-examens van het JBN- aikido. Sinds 2001 tot heden is Henk voorzitter van de Aikido Commissie (DAC) van het district Zuid-Holland/JBN. Deze aikidocommissie organiseert circa zes keer per jaar dojo overstijgende aikidostages voor dit district. Henk is initiator en leraar van Aikido Musubi de Bollenstreek en verzorgt naast de aikidolessen bij Aikido Musubi met enige regelmaat aikidostages. Samen met Martin van Noort is hij de auteur van het Nederlandstalige aikidoboek ‘Aikido elementair’. Zie voor informatie hierover elders op deze site. In zijn werkzame leven was Henk docent werktuigbouw, mechanische techniek en natuurkunde op een middelbare school in Amsterdam Z-O.
Voordat Henk met aikido startte, beoefende hij circa 12 jaar judo. Na het bijwonen van een aikidostage o.l.v. Sugano sensei in oktober 1982 (Aarts sport in Sassenheim) en het volgen van een vijfdaagse stage à 30 trainingsuren, o.l.v. Chris de Jongh in december dat jaar, raakte hij in de ban van aikido. In januari van 1983 startte hij met de aikidotrainingen bij Hendrik Wessels, één van de aikido-nestors van Nederland. Aikido werd een passie en boeide hem zo, dat hij naast de dagelijkse trainingen vele nationale en internationale weekeind- en weekstages ging volgen. Van de internationale leraren zijn Sugano Shihan († 2010), en Tamura Shihan († 2010) van groot belang geweest voor zijn aikido-ontwikkeling en zij zijn ondanks hun verscheiden nog steeds een grote inspiratiebron. Ondanks de vele trainingsuren leert Henk nog continu. Door de jarenlange trainingen en het verzorgen van aikidolessen en stages, worden de daarbij opgedane ervaringen steeds meer onderdeel van het dagelijkse leven. Hieronder ook de 35 jaar die hij werkzaam is geweest als docent in het MBO, waarbij aikido een grote bijdrage heeft geleverd aan zijn functioneren als docent. Aikido blijft een boeiende, uitdagende en creatieve krijgskunst

Paula Kat

Paula Kat is in 1999 begonnen met Aikido bij Henk Kat. Zij is in het bezit van de 3e Dan Aikido en is rijksgediplomeerd Aikidoleraar B van de JBN. Naast haar trainingen bij Henk Kat volgt zij stages in Nederland en daar buiten bij o.a. Tamura sensei, Yamada sensei, Sugano sensei en Claude Pellerin. Paula is leraar bij Aikido “Musubi” waar zij ook de jeugd- en senioren lessen Aikido in Lisse verzorgt. Zij is tevens in het bezit van de 2e Dan Jiu-jitsu en het rijksgediplomeerde diploma Jiu-jitsu leraar A. Met deze achtergrond verzorgt zij op aanvraag groepscursussen “Weerbaarheid voor vrouwen”. In het dagelijkse leven is Paula werkzaam als hoofd agent van politie, regio Kennemerlan

Jan Fokkens

Jan Fokkens. Nadat Jan van Assen vertrok naar Hillegom wilde hij zijn 1e dan judo behalen, alleen was er niet direct een maatje om dit samen met hem op te pakken en kwam na een zoektocht in aanraking met Aikido. Hij begon met Aikido in 1988 bij Hendrik Wessels en Henk Kat. Jan traint ± 4 uren per week bij Henk Kat daarnaast volgt hij de regionale- en nationale stages van o.a. Tamura Sensei, Claude Pellerin en Sugano Sensei. Jan is 2e dan Aikido en rijksgediplomeerd Aikido leraar A. Jan geeft sinds april 2009 les in Heemstede. Het werk wat hij doet in het dagelijks leven is het coördineren van veiligheid, milieu en bedrijfshulpverlening voor Zorgbalans en is verantwoordelijk voor 40 panden.

René Jansen

René Jansen. In mijn dagelijks leven werk ik als adviseur brandveiligheid voor bouw en industrie. Ik heb een werktuigbouwkundige achtergrond, waarbij het mechanica deel ook weer van pas komt in de diverse budo vormen.
Ik ben rond mijn 8e begonnen met judo. Dat heb ik volgehouden tot ongeveer mijn 20e. Daarna ben ik jiu jitsu gaan beoefenen en een paar jaar later ben ik ook begonnen met Aikido. Beide vormen beoefen ik nog steeds met heel veel plezier, waarbij ik graag gebruik maak van de toegevoegde waarde van beide disciplines onderling.
Al met al sta ik zo’n 41 jaar op de mat, dus budo is een belangrijke pijler in mijn leven.

Martin van Noort

Martin van Noort (1972) is in het dagelijks leven
 werkzaam in de ICT als billing manager. In 1988
 begon Martin op vijftienjarige leeftijd met aikido 
bij zijn leraar Henk Kat. Hij kwam in aanraking
 met aikido tijdens een workshop op zijn middelbare school waarbij men kennis kon maken met
 diverse budovormen. Tijdens deze workshop 
raakte hij direct gefascineerd door de schijnbaar
 moeiteloos uitgevoerde aikidotechnieken en besloot hij om ‘de weg’ van aikido te gaan volgen. Zodoende kwam hij terecht bij Henk Kat, toen nog verbonden aan de lokale sportschool te Lisse. Het beoefenen van aikido werd voor hem steeds boeiender en al snel liep het aantal trainingsuren per week op. Naast de reguliere trainingen met de groep werkte hij veel samen met Henk Kat om alle aspecten van de krijgskunst aikido te kunnen bestuderen en aan te scherpen. Samen waren zij zo dagelijks in de dojo te vinden en Martin behaalde als eerste leerling van Henk Kat de 1e dan. Naast Henk Kat zijn andere belangrijke leraren voor hem geweest: wijlen Nobuyoshi Tamura shihan en wijlen Seiichi Sugano shihan, die beiden directe studenten van grondlegger Morihei Ueshiba zijn geweest. En hiernaast ook Claude Pellerin sensei, die weer een leerling van wijlen Tamura shihan was. Martin van Noort behaalde in 1999 de bevoegdheid van aikidoleraar A en is inmiddels (2018) 5e dan aikido. Samen met Henk Kat is hij auteur van het boek ‘Aikido elementair’. Zie voor informatie hierover elders op deze site. Hij geeft aikidolessen bij Aikido ‘Musubi’ de Bollenstreek en is de webmaster van www.musubi.nl.

Scroll naar boven
Scroll naar top